Noord wint met overmacht de 52e editie

Noord Twente is zondag 5 september voor de 26e keer  winnaar geworden van de Zilveren Kloot. Voor de strijd op de uitstekend zachte geprepareerde baan op de Haerlerheide in Reutum begon, werden er, zoals de traditie dat wil, bloemen gelegd bij de gedenkstenen  van wijlen G.Luttikhuis, de schenker van de huidige Zilveren Kloot en wijlen J.Zwaferink, de legendarische voorzitter van de toenmalige Twentsche Klootschieters Bond.

Ad Luttikhuis, voorzitter van het Comité Zilveren Kloot, heette de spelers en het publiek welkom.
Hij memoreerde nog even aan het feit dat de Zilveren Kloot  door zowel Zuid als Noord beiden 25 keer hadden gewonnen. Van één keer is geen uitslag  (1928) onbekend terwijl éék in 1920 de strijd toen is gestaakt.

Van beide teams bleken bij het voorstellen vier geselecteerde spelers om verschillende redenen niet aanwezig, waardoor gelijk al de reserves aangesproken moesten worden.

Noord begon de wedstrijd vanaf het begin zeer sterk door een lang schot van veuropscheeter Luuk ten Dam t.o.v. Hans Welhuis voor Zuid. De daarop volgende spelers van Noord bouwde de voorsprong steeds verder uit tot achter op de baan bij het keerpunt. Hier was Zuid in het voordeel omdat men niet helemaal de helling hoefde op te schieten vanaf achterop de baan. Beetje bij beetje kroop Zuid toen naar Noord toe. Echter na 14 schoten lag Noord nog zo ver voor dat er geen vuiltje aan de lucht was. Bij het 15e en 16e schot ging het door toedoen van Jan Hulskotte en Gerald Bijen totaal verkeerd. De voorsprong van 50 meter werd in deze twee schoten een achterstand van 50 meter. De overige spelers van Noord lieten het hier niet bij zitten en kwamen met harde - strakke en lage schoten al snel weer op voorsprong. Bij aanvang van de tweede 25 schoten lag Noord al weer enkele meters voor. Deze voorsprong werd tot het einde niet meer uit handen gegeven en Noord won daarmee zeer verdiend de 53e editie van De zilveren kloot. Na afloop werd door  Zuid volgens goed gebruik de kloot weer opgehangen, als uitdaging aan Noord om volgend jaar op de eerste zondag van september opnieuw om de Zilveren Kloot te strijden op de Haerlerheidebaan te Reutum. Vanzelfsprekend werd deze uitdaging graag aangenomen

Terug