Zuid winnaar 2009

ZUID WINT KRAKER TEGEN NOORD TWENTE

Op zondag 6 september 2009 was het weer zover. Voor menig klootschietliefhebber is dan een bezoek aan de Haarlerheidebaan in Reutum een feit. Voor diegene die aanwezig waren zagen in een zindere (en goede) wedstrijd dat het klootschieten nog leeft in Twente. Omdat het negentig jaar geleden is dat de eerste wedstrijd om de Zilveren Kloot is verschoten, werden alle veuropscheeters die nog in leven zijn opgeroepen voor deze middag. Zij werden welkom geheten en ontvangen in café restaurant "De Molenberg" in Reutum. Vandaar uit werden de "oudgedienden" met paard en huifkar naar de baan gebracht om de wedstrijd bij te wonen of nog aan de wedstrijd deel te nemen.

Voorafgaand aan de wedstrijd werden de "oud spelers" één voor één voorgesteld en toe gesproken door de voorzitter van het Comité "De Zilveren Kloot" de heer Ad Luttikhuis. Vervolgens opende de twee oudste veuropscheeters van zowel Zuid als Noord het openingschot. Voor Zuid was dit Johan Withag (1954) en voor Noord Frans Fox (1972 en 1973).

Hierna begon de echte wedstrijd. Vanaf  het begin nam Zuid een voorsprong van wel 50 meter door twee mindere schoten van Robert Meijer en Jan Hulskotte. Doordat bij het derde schot de kloot naast de baan lag werd ook dit geen lang schot en nam Zuid een nog grotere voorsprong door Dennis Lucas. Noord maakte zich nog niet al te druk over de opgelopen achterstand terwijl verder in de wedstrijd de afstand alsmaar groter werd tot bijna een schotlengte in het voordeel van Zuid. Pas na het elfde schot begon Noord zich stukje bij beetje beter in de wedstrijd te schieten. Precies in het midden van de wedstrijd lagen beiden teams excact naast elkaar. Dit keer was Richard Grashof (veuropscheeter) van Zuid niet opgewassen tegen zijn tegenstander en opeens lag Noord voor. Vanaf toen werd het een echte klootschietwedstrijd met om en om voorsprong voor beide teams en met zeer goede en fraaie schoten zoals de toeschouwers het willen zien. Bij het  44e schot had Noord nog een acceptabele voorsprong, maar door twee mindere schoten aan Noord zijde was het voor de twee laatste spelers bij Noord onmogelijk om Zuid van de overwinning af te houden. Daarmee is de tussenstand van alle jaren Zilveren Kloot nu gelijk. Zowel Zuid als Noord wonnen allebei 25 keer. Van één keer is de uitslag (1928) onbekend en één keer in de historie werd er gestaakt en wel in 1920. 

Terug